Bore-out: mentale futloosheid door verveling op het werk

24/10/2017

Iedereen weet, of denkt te weten, wat een burn-out is en kent wel iemand die er mee kampt. Over het minder gekende broertje, de bore-out, wordt weinig gesproken. De resultaten zijn nochtans dezelfde: gezondheidsproblemen en een daling van het werkplezier voor de werknemer, ziekteverzuim en efficiëntieverlies voor de organisatie.

Oorzaken

Een bore-out en burn-out zijn beiden stressgerelateerde ziekten. Alleen komt de stress bij een bore-out niet tot stand door overbelasting maar door onderbelasting. Een bore-out, mentale futloosheid door verveling op het werk, is meer dan zich zomaar eens vervelen op het werk. Het is meestal een combinatie van factoren zoals voortdurend te weinig (uitdagend) werk, te weinig afwisseling en/of te weinig verantwoordelijkheid. Hierdoor voelt de werknemer zich minder betrokken bij het werk en raakt hij uiteindelijk helemaal gedemotiveerd.

Omdat er geen succeservaringen meer zijn, daalt ook het zelfvertrouwen. Weinig zelfvertrouwen is dan weer nefast voor het nemen van initiatieven om uit de bore-out te geraken. Hierdoor blijft de verveling en ontstaat er een vicieuze cirkel. Bovendien heeft de werknemer het gevoel dat hij hier zelf weinig aan kan veranderen.

Gevolgen

Omdat ze zich schamen, angst hebben om nog meer saaie taken te krijgen of hun job te verliezen, doen werknemers met een bore-out meestal alsof ze het wel druk hebben. Ze trekken meer tijd uit voor taken dan nodig is en houden zich bezig met nutteloze dingen.

Het maskeren van het te weinig werk kost veel energie op lichamelijk en psychisch vlak. Typische lichamelijke stressklachten zijn slecht slapen, futloosheid en vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, spanningspijnen, hartkloppingen, verhoogde bloeddruk. Psychische stressklachten zijn concentratieproblemen, verstrooidheid en vergeetachtigheid, piekeren, uitstelgedrag, moeilijk beslissingen en initiatieven kunnen nemen, introversie, irritatie, onrust, opvliegend zijn, daling sociale contacten (zowel tijdens als naast het werk).

De oorzaken van een bore-out en burn-out zijn dan wel verschillend, maar de gevolgen zijn dezelfde en bovendien even schadelijk!

Hoe kan u er als werkgever iets aan doen?

Voorkomen is beter dan genezen. Creëer daarom een open praatcultuur en moedig medewerkers aan om over hun werkbeleving te praten. Blijf hen stimuleren met opleidingen en maak gebruik van hun competenties en energie. Geef ook verantwoordelijkheid en durf delegeren. Tips voor een gesprek met een werknemer die in een bore-out zit:

  • Bedank de werknemer voor zijn openheid.
  • Zorg voor veiligheid (het is een vertrouwelijk gesprek).
  • Luister zonder onderbreken, oordelen of oplossingen te formuleren. Bevraag dan de situatie tot alles duidelijk is. Ga samen met de werknemer na wat meer uitdaging en energie kan geven. Vraag of de medewerker zelf ideeën of voorstellen heeft. Maak geen beloftes die u niet kan houden.
  • Leg onmiddellijk vervolgafspraken vast. Volg de werknemer tussentijds ook informeel op.
  • Stel samen met uw medewerker een persoonlijk ontwikkelings- en actieplan op.
  • Laat u begeleiden door iemand van de HR-dienst of een loopbaancoach.

Advies

Meer informatie of advies nodig? Neem dan contact op met de experts van ADMB HR Services via 02 250 00 50 of stuur een e-mail naar careercoaching@admb.be. Ook Provikmo, de externe dienst van Groep ADMB, kan u bijstaan. Zo starten onze medewerkers psychosociaal welzijn met een risicoanalyse (zoeken naar de oorzaken van de bore-out) en de werkgerelateerde oorzaken nemen we vervolgens samen met u en uw werknemers op.

Sitemap