Tijdelijke werkloosheid door schaarste isolatiemateriaal

15/05/2017

De bouwsector kampt momenteel met een schaarste aan isolatiemateriaal op basis van polyurethaan en polyisocyanuraat. Hierdoor zijn heel wat medewerkers economisch werkloos. De federale regering bekijkt wat ze kunnen ondernemen.

Terwijl bouwbedrijven vroeger amper een paar dagen of weken moesten wachten op isolatiematerialen op basis van polyurethaan en polyisocyanuraat, laten de leveringen nu weken op zich wachten. Dat komt omdat er een tekort is aan grondstoffen. Omdat ze geen materiaal hebben om te verwerken, zitten steeds meer werknemers binnen de sector in economische werkloosheid, zo berichtte De Tijd eind vorige week. Volgens de eerste verwachtingen zal het probleem bovendien niet verbeteren voor juli 2017.

Overmacht

In een persbericht reageerde viceminster-president Bart Tommelein ondertussen op de problemen binnen de bouwsector. “Ik heb alle begrip voor de bezorgdheid van de bouwsector over de schaarste van PUR-isolatiemateriaal. Hun vrees dat dit zou kunnen leiden tot tijdelijke werkloosheid of zelfs jobverlies is begrijpelijk. Ik zal daarom zo snel mogelijk overleggen met mijn federale collega’s wat de erkenning van overmacht betreft.”

Mocht het probleem erkend worden als overmacht, kunnen werknemers tijdens deze tijdelijke werkloosheid een RVA-uitkering ontvangen als hun werkgever hiervoor de nodige formaliteiten vervult.

Sitemap