Wat is het verschil tussen het trivalent en het tetravalent griepvaccin?

Sinds 2015 bestaat er naast het trivalent ook een tetravalent griepvaccin. Het trivalent vaccin beschermt tegen drie griepsoorten (twee A-types en een B-type), het tetravalent beschermt tegen vier griepsoorten (twee A-types en twee B-types). Beide vaccins bieden gelijkwaardige bescherming tegen griep van het type A, dit is het gevaarlijkste type bij volwassenen waar men het meest ziek van kan worden. 

Het trivalent vaccin is het traditionele vaccin en biedt (bij een tijdige vaccinatie) een bescherming van maximaal 75 - 80%. 

Het tetravalent vaccin heeft een bijkomende influenza B-viruscomponent en zou dus theoretisch een hogere bescherming kunnen bieden, maar deze is eerder beperkt en niet relevant bij volwassenen. Het vaccin is ook duurder.

Provikmo maakt hoofdzakelijk gebruik van het trivalent vaccin. Klanten die het tetravalent vaccin wensen zullen hiervoor meer moeten betalen. Men verwacht dat in de toekomst alle griepvaccins tetravalent zullen worden.

Opmerking: er is zijn geen relevante argumenten om, bij volwassenen, een voorkeur te geven aan een trivalent of een tetravalent vaccin. Bij kinderen ouder dan 3 jaar die behoren tot de risicogroepen (vb. longziekte, nierziekte, leverziekte) verdient een tetravalent vaccin de voorkeur. Kinderen hebben, in tegenstelling tot volwassen, nog weinig of geen contact gehad met de B-types en het tetravalent vaccin bevat een extra B-type. Ook voor zwangere vrouwen (in de tweede of derde zwangerschapstrimester) wordt het tetravalent vaccin aanbevolen, dit vooral ter bescherming van de pasgeborene en niet van de zwangere zelf.  

Bron: Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI)

Aanbod Provikmo

Groups:
Sitemap