Hoe kan ik de fysieke klachten door overbelasting bij computergebruikers beperken?

Wanneer uzelf en/of uw medewerker meerdere uren per dag een computer gebruikt, kunnen er rug-, nek- en oogklachten opduiken. Om dergelijke klachten te beperken, is het aangeraden onderstaande tips op te volgen.

Correcte zithouding

Plaats de stoel op correcte hoogte zodat uw voeten goed kunnen steunen en de dijen horizontaal zijn. Regel de hoogte en de helling van de rugleuning om een goede ondersteuning van de onderrug te bekomen.

Tafelhoogte

De tafel moet zo opgesteld staan dat de schouders ontspannen zijn. Indien de tafel te hoog is en niet verlaagd kan worden, dient u de stoel hoger te zetten en een voetenbankje te gebruiken.

Opstelling beeldscherm en toetsenbord

Het beeldscherm moet recht voor u staan op een afstand van ongeveer 70 cm. Het toetsenbord moet zo vlak mogelijk liggen om de spanning in de polsen en voorarmen te beperken. De muis ligt naast het toetsenbord en bedient u met een gebogen elleboog en gesteunde voorarm. Bovendien dienen beeldscherm, toetsenbord en uzelf op één lijn te zitten. Dit is absoluut nodig om rug- en nekklachten te vermijden.

Laptopgebruik

Nek- en polsklachten bij laptopgebruikers komen veelvuldig voor. Een laptophouder is dan ook onmisbaar.

Reflecties en verblinding vermijden

Om het beeldscherm goed leesbaar te houden, dient u reflecties te vermijden. Zet het beeldscherm daarom verticaal en draai het zodat u geen weerspiegelingen van ramen ziet. Kan dit niet, scherm dan de ramen af. Kijk ook na of de binnenverlichting niet in de ogen schijnt.

Voldoende bewegen

Ook al heeft u een perfecte werkplek, niemand is gemaakt om langdurig te blijven zitten. Sta regelmatig recht. Actieve pauzes (post, kopiëren, koffie, faxen en overleg) doorbreken een langdurig zitpatroon.

Telefoneren

Telefoneren en beeldschermwerk gaan niet goed samen. Dikwijls wordt de hoorn gekneld tussen hoofd en schouder. Hierdoor ontstaat statische belasting die op termijn ernstige gevolgen kan hebben. Het gebruik van een headset is aangewezen.

Groups:
Sitemap