Flitscontroles in de bouw- en horecasector

22/05/2017

In het kader van het actieplan ‘Strijd tegen de sociale fraude en sociale dumping’ worden in fraudegevoelige sectoren jaarlijks meerdere flitscontroles georganiseerd. Na de schoonmaaksector in januari en de elektrotechnische sector in maart, is het op dinsdag 30 mei 2017 de beurt aan de bouwsector én in grootsteden aan de horecasector.

Flitscontrole

Bij een zogenaamde sociale flitscontrole komen er meerdere inspectiediensten (FOD WASO, RSZ, RVA,…) op hetzelfde moment ter plaatse om te kijken of uw onderneming alle regels correct toepast en de nodige documenten aanwezig zijn.

Sociale flitscontroles zijn erop gericht om het bewustzijn bij de werkgever te versterken om volledig in orde te zijn. Daarnaast is het ook de bedoeling om herhaaldelijke en zware fraude te detecteren en te sanctioneren.

Toen er vorig jaar een flitscontrole gehouden werd in de bouwsector werden er, volgens staatssecretaris Philippe De Backer, bij vier op de tien bedrijven inbreuken vastgesteld. Een gewaarschuwd man is er dus twee waard.

Wat kan u doen?

Als werkgever binnen de bouw- of horecasector kan u zich voorbereiden op deze controles door uw administratie op punt te stellen. Een handige checklist, specifiek voor de bouwsector en de elektrotechnische sector, vindt u terug op de website van de SIOD (Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst).

Sitemap